Istoria lui Pantelimon Sinadino

Numele de familie Sinadino e încrustat adânc în istoria Chişinăului, deoarece a dat capitalei Basarabiei câțiva primari de excepție, câțiva oameni politici de primă mărime și dezvoltatori ai orașului. Fiecare dintre reprezentanții familiei de excepție merită o biografie separată, dar soarta cea mai tragică a căzut pe umerii ultimului reprezentant al familiei Sinadino – Pantelimon. A cunoscut culmea gloriei politice, fiind deputat în Duma Rusiei țariste, în Sfatul Ţării, în Parlamentul României, a ocupat de asemenea funcția de primar al Chişinăului, şi a cunoscut toată tragedia GULAG-ului sovietic. Tatăl său a fondat și a fost primul director al Băncii Orășenești (actualmente Sala cu Orgă) iar împreună cu fratele Ioan au zidit o altă bijuterie arhitecturală – Biserica Grecească din capitală.

Pantelimon s-a născut la 17 iulie 1875 în Chișinău, în familia unui negustor grec – Victor Sinadino. Tânărul Pantelimon a urmat studiile la Liceul nr. 1 din Chișinău iar mai apoi la Universitatea din Kiev, specializându-se în medicină. A mai studiat și Economia și Finanțe, pășind pe urmele tatălui său. În perioadele 1903-1904, 1905-1907 și 1909-1910 a fost primar de Chișinău iar între anii 1907 – 1917 a fost membru al Dumei de Stat a Imperiului Rus. În 1933 devine membru al Partidul Național Liberal și este ales în Parlamentul României.
A fost arestat la 9 iulie 1940 de către N.K.V.D. și ținut în închisoarea din Tiraspol. În 1941, în legătură cu izbucnirea războiului, a fost transferat la închisoarea din orașul Penza, după care a dispărut fără de urmă. Soția Xenia şi cei doi copii, Alexandru şi Victor, au reușit să scape, refugiindu-se la București. Cavourile familiei Sinadino de la Biserica Grecească au fost distruse de către autoritățile sovietice iar biserica transformată în restaurant.
Ultima adresă a familiei Sinadino o găsim pe str. Veronica Micle 10 din Capitală. O casă modestă, într-un etaj, ridicată în 1868 , arhitectura casei fiind realizată în stil neoclasic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *