Istoria Familiei Serbov

Sursă: din arhiva Margaritei Raducan

Maria Alexandrovna Serbov-Sârb (Bondi) s-a născut în anul 1873 și a decedat pe 21.01.1951 în Kazahstan, regiunea Akmolinsk, raionul Vișniovskii, satul Beloiarka, unde este și înmormântată.
Ultima adresă a familiei Mariei și lui Ivan Serbov-Sârb o găsim pe str. A. Șciusev 80 (fosta Leovskaia din Chișinău. Casa a fost construită din piatră în 1888, cu o arhitectură realizată în stil eclectic, cu influenţa artei populare și aparținea negustorului Hristofor Ivanovici Serbov-Sârb.
Numele de familie Serbov-Sârb este întâlnit în cartea lui Gheorghe Bezviconi, important istoric și genealogist român, unde se menționează că este o familie de nobili de neam de origine bulgară care au venit în Basarabia din Sankt Petersburg, în anul 1830. 
Cei 8 frați și surori Serbov-Sârb au contribuit la dezvoltarea orașului Chișinău atât în aspect financiar cât și cultural.
Unul din frații lui Hristofor, Stefan Serbov –Sârb a înființat Uzina de fontă, fiind unica în acea perioadă pe teritoriul Basarabiei, pe care a condus-o cu succes, dezvoltând afacerea în una profitabilă. Până în zilele noastre obiectele turnate la acea uzină le putem întâlni prin Chișinău și în toată țara. Scările confecționate la Uzina de fontă  sunt unice în felul său și au încrustată ștampila familiei pe fiecare treaptă. Tot la acea uzină se mai confecționau și alte obiecte utile pentru agricultori: boroane, secerătoare, cât și garduri din fontă, capace de canalizare.
Eugenia Serbov-Sârb a fost cea mai vestită pianistă din acea perioadă. Concertele pe care le organiza aveau o mare rezonanță și peste hotare. Elita Basarabiei adora serile îmbibate cu muzică și recitaluri de poezii. 
Mihail Serbov-Sârb a fost directorul Băncii Basarabene situată în clădirea unde acum avem Sala cu orgă. 
Un alt frate deținea funcția de consilier de stat și era judecător de pace. 
Ivan Serbov-Sârb  a fost matematician și a condus Gimnaziul de băieți nr.1 din Chișinău, fiind un pedagog desăvârșit. 
Cu siguranță fiecare dintre reprezentanții familiei de nobili de neam Serbov-Sârb, titlu pe care l-au primit de la Petru I și care se transmitea din generație în generație, merită o biografie separată, dar soarta cea mai tragică a avut-o Maria Alexandru Serbov-Sârb (Bondi) de origine poloneză, soția lui Ivan Serbov-Sârb. Împreună cu doi  dintre cei 4 copii  pe care îi aveau, au fost arestați pe 13 iunie 1941 și judecați, cu confiscarea averii și exilare în GULAG. Destinele fiecărui membru de familie sunt tragice și triste. Nepoțica Nadejda, împreună cu soția fiului Mihail – Valentina, au reușit să fugă în România și au locuit 18 ani în or. Roșiori de Vede, județul Teleorman, revenind în Moldova în 1961.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *