Istoria lui Solomon Berliand

Solomon (Shlomo) Berliand (1866-1941) a fost un politician și unul din cei mai importanți activiști și promotori ai mișcării sioniste din Basarabia. S-a născut în Ucraina în 1866. A fost unul dintre primii membri ai Sionului Hovevei din Basarabia și fondator al Comitetului Odessa, centrul Sionului Ḥovevei din Rusia (1890). În 1920 a devenit secretar al comitetului pentru ajutorarea refugiaților evrei din Ucraina.
De-a lungul anilor a fost activ în mai multe organizații evreiești din Odessa și Chișinău ocupând funcții importante în rândul conducerii acestora. A jucat un rol important în formarea primelor partide în Chișinău în perioada 1919-1922 – Sioniștii Generali, Sionul Tze ire, Ha- Mizrakhi, Sionul Poalei și altele. Menționăm faptul că a fost și membru al consiliului municipal Chișinău. Din 1926 până în 1940 a fost președinte al Federației Sioniste și al comitetelor centrale ale Keren Hayesod, din Tarbut din Basarabia, România, și al Comitetului pentru Educație și Cultură al comunității evreiești din Chișinău. Odată cu anexarea Basarabiei de URSS a părăsit Chișinăul refugiindu-se în Cernăuți. Deși a declarat că toate activitățile lui politice au fost încheiate, Solomon Berliand a fost arestat de NKVD în 1941. La scurt timp a fost judecat, condamndat la 5 ani de muncă silnică și deportat în satul Vojael din RASS Komi unde și se stinge din viață într-unul din lagărele de concentrare. 

Conform Monitorului Municipal din 15 martie 1940, Solomon Berliand,  figurează drept proprietar al imobilelor din adresa 27 Martie 1918 (str. Alexandru cel Bun de astăzi) nr. 15 și nr. 17, astfel aceasta este Ultima Adresă la care a locuit în Chișinău.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *