Eveniment: Instalarea primelor plăci ”Ultima Adresă”

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, vă invită la evenimentul de inaugurare a primelor plăci ”Ultima Adresă” în Republica Moldova.
Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor. Dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Aceasta a fost lansată în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul European ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 600 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
În Republica Moldova proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie de ziua comemorării victimelor staliniste. Prin acest proiect dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor.
Prima placă va fi instalată pentru Maria Serbov – Sârb, care a locuit pe adresa Alexei Șciusev 80. Instalarea primei plăcuțe din cadrul proiectului ”Ultima Adresă” este programată pentru 2 august 2018, ora 13:00. În aceeași zi va fi instalată și placa pentru Pantelimon Sinadino care a locuit pe adresa Veronica Micle 10.
Date de contact:
Ana Dabija: ana.dabija@e-patrimoniu.md, info@ultimaadresa.md telefon: 068099653
Victor Popovici: victor.popovici@e-patrimoniu.md , info@ultimaadresa.md telefon: 079280607

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *