Instalarea plăcuței pentru Maria Serbov

Ieri, 2 august, am instalat prima plăcuță ”Ultima Adresă”. Aceasta a fost instalată pe fațada casei în care a locuit Maria Serbov – Sârb care se află pe strada Alexei Șciusev 80.
Numele de familie Serbov-Sârb este întâlnit în cartea lui Gheorghe Bezviconi, important istoric și genealogist român, unde se menționează că este o familie de nobili de neam de origine bulgară care au venit în Basarabia din Sankt Petersburg, în anul 1830.
Maria, născută Bondi, a fost soția lui Ivan Serbov – Sârb care a fost matematician și a condus Gimnaziul de băieți nr.1 din Chișinău. Împreună cu doi  dintre cei 4 copii  pe care îi aveau, au fost arestați pe 13 iunie 1941 și judecați, cu confiscarea averii și exilare în GULAG. Destinele fiecărui membru de familie sunt tragice și triste. Nepoțica Nadejda, împreună cu soția fiului Mihail – Valentina, au reușit să fugă în România și au locuit 18 ani în or. Roșiori de Vede, județul Teleorman, revenind în Moldova în 1961.
La instalarea plăcii a fost prezentă și strănepoata Mariei Serbov, Margarita Raducan împreună cu mama și fiica sa. „Nu trebuie să uităm despre ororile ce s-au derulat în perioada ceea, despre destinele destrămate. Trebuie să ţinem minte, pentru că memoria ne va permite să îi onorăm şi să nu se repete acest lucru”, a spus strănepoata Mariei Serbov-Sârb.

„Asemenea plăci comemorative au fost instalate în Rusia, Ucraina, Cehia, Polonia, România. Noi încurajăm toată lumea care au rude şi nu s-au mai întors acasă, pentru care există o căsuţă undeva unde a fost ultima adresă, să ne contacteze pentru a contribui la acea bază de date şi pentru a colecta informaţii, pentru a putea continua acest proiect”, a declarat Ludmila Popovici, partener și coorganizator al proeictului. 
Amintim că inițiativa ”Ultima Adresă” a fost lansată la 6 iulie 2018, de ziua comemorării victimelor staliniste
Acest proiect este implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *