Eveniment: Instalarea plăcii ”Ultima Adresă” la Cimișlia

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, au organizat evenimentul de instalare a plăcii ”Ultima Adresă” pentru Haralampie Samburschi, ce a slujit la biserica ”Adormirii Maicii Domnului” din or. Cimișlia, până la arestarea și deportarea acestuia  în iulie 1941.

Proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori și are drept scop comemorarea victimelor represiunilor staliniste. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul European ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 900 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
În Republica Moldova proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat în data de  6 iulie 2018, cu ocazia zilei comemorării victimelor staliniste. Prin acest proiect dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor.

Placa a fost instalată la biserica ”Adormirii Maicii Domnului” din or. Cimișlia, unde Haralampie Samburschi a slujit în calitate de preot până la arestarea și deportarea sa în iulie 1941. Instalarea a avut loc în data de 28 iulie 2019, orele 11:00. Adresa: or. Cimișlia, str. Sfânta Maria 9b. La eveniment au participat în 140-150 persoane.

Proiect implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Date de contact:

Victor Popovici – victor.popovici@e-patrimoniu.md, info@ultimaadresa.md, telefon: 79280607.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *