Eveniment: Instalarea plăcilor ”Ultima Adresă” la Soroca

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria” și Colegiul ”Mihai Eminescu” din orașul Soroca și sprijin financiar din partea Ambsadei SUA în Republica Moldova, a organizat evenimentul de instalare a plăcilor ”Ultima Adresă” pentru Paul Vataman și Porfirie Procopie, ce au activat în cadrul Liceului ”A. D. Xenopol” (Colegiul ”Mihai Eminescu” de astăzi) din orașul Soroca până la anexarea Basarabiei de către URSS în iunie 1940. Evenimentul de instalare a plăcilor a avut loc în data de 14 octombrie 2019 în incinta Colegiului ”Mihai Eminescu” din orașul Soroca. La eveniment au participat câteva sute de persoane.

Proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori și are drept scop comemorarea victimelor represiunilor staliniste. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative (11 x 19 cm) pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor sau în locul în care au activat acestea. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 900 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Germania, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Letonia, Polonia și România.

În Republica Moldova proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie 2018, cu ocazia Zilei comemorării victimelor staliniste. Prin acest proiect dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene în viitor.

Plăcile din Soroca au fost instalate pe fațada vechiului Liceu de băieți ”A.D. Xenopol” (astăzi – Colegiul ”Mihai Eminescu”), unde au activat Paul Vataman și Porfirie Procopie. Instalarea plăcilor a avut loc în data de 14 octombrie 2019, în incinta Colegiului ”Mihai Eminescu” din orașul Soroca.

Procopie Profirie s-a născut la 12 noiembrie 1902 în satul Hristici, județul Soroca. Licențiat în Științe Fizico-Chimice la Universitatea din Iași. Om de înaltă cultură și moralitate, a fost profesor de fizică iar în perioada 1933 – 1940, director al Liceului de băieți ”A. D. Xenopol” din orașul Soroca. Din inițiativa sa, pentru liceul din Soroca s-a construit o nouă și frumoasă clădire. Activează intens la mișcarea culturală din județ, fiind secretarul Căminului Cultural orășenesc ”Simion Murafa”. A fost decorat cu medalia ”Răsplata Muncii pentru construcții școlare”.

La 28 iunie 1940, Basarabia este anexată de Uniunea Sovietică și familia Procopie precum și socrii Sacher sunt dați afară din casă. În locul lor se așează familia noului director de școală. Foștii directori (Profirie Procopie și Paul Vataman) sunt strămutați la altă școală din Ocnița. Profirie Procopie este arestat în iunie 1941 și deportat în Karelia, RSFS Rusă. A decedat în iarna anului 1942.

Paul Vataman s-a născut la 30 octombrie 1899 și este una dintre cele mai emblematice personalități sorocene. Părinții săi, Panteleimon şi Elena Vataman, provin dintr-o familie de răzeși moldoveni după cum o arată şi numele: Vataman – conducător de ceată de răzeși în oastea domnească. După şcoala primară pe care a urmat-o la Zastânca, Paul a absolvit Școala normală de învățători din Soroca. Pentru a urma facultatea a dat examene de diferență la Liceul „Alecu Russo” din Chișinău iar mai târziu absolvește  Facultatea de Litere şi Filozofie a Universității din Iași, fiind licențiat în istorie și geografie.

A început activitatea la 1 noiembrie 1924 la Şcoala Normală din Vaslui, iar din 1 septembrie 1925 şi până în iunie 1940 a profesat în cadrul Liceului de băieți ”A. D. Xenopol” din Soroca, deținând și funcția de director în perioada noiembrie 1928 – decembrie 1933. Paul Vataman a fost arestat în iunie 1941 și deportat în Penza, RSFS Rusă, fiind condamnat la 15 ani privațiune de libertate. A decedat în detenție, în iarna anilor 1941/1942.

Date de contact:
Victor Popovici victor.popovici@e-patrimoniu.md , info@ultimaadresa.md            telefon: 079280607
Tatiana Vișniovaia, directoare al Colegiului ”Mihai Eminescu” din or. Soroca          telefon: 069644256

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *