Eveniment: Instalarea plăcii pentru Bocancea Victor, Cimișlia

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, vă invită duminică, 19 ianuarie orele 13:00, la evenimentul de instalare a plăcii  ”Ultima Adresă” pentru Victor Bocancea, om politic, inginer și inovator. Placa va fi instalată pe fațada imobilului din str. Decebal 12, or. Cimișlia, ridicat în locul în care anterior era situată casa lui Victor Bocancea. 

Proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat în Federația Rusă în 2014 de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori și are drept scop comemorarea victimelor represiunilor staliniste. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative (11 x 19 cm) pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor sau în locul în care au activat acestea. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 900 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Germania, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Letonia, Polonia și România.

În Republica Moldova proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie 2018, cu ocazia Zilei comemorării victimelor staliniste. Prin acest proiect dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene în viitor.

Placa va fi instalată pe fațada imobilului din str. Decebal 12, orașul Cimișlia, în locul în care anterior exista casa victimei Victor Bocancea, duminică, 19 ianuarie, orele 13:00.

Victor Bocancea s-a născut în 1893.  A fost om politic, inginer și inovator. A făcut studii la Sankt-Petersburg obținând titlul de specialist în domeniul utilajului electric. Este autorul primei stații electrice din orașul Cimișlia (1928),  fiind totodată și președinte la prima bancă populară din localitate. În perioada 1928 – 1931 este deputat în Parlamentul României, iar în perioada 1930 – 1931 a fost președinte a zemstvei Bender. În 1934 a contribuit la deschiderea primei școli secundare din Cimișlia. A fost arestat la 3 august 1940, fiind condamnat la 8 ani de muncă silnică pentru activitatea sa politică și apartenența la Partidul Național Țărănesc, fiind și președinte al comitetului de partid județean. Se stinge din viață în închisoarea din Ivdel, regiunea Sverdlovsk în anul 1942. Casa lui Victor Bocancea a fost ulterior transformată în sediul NKVD din localitate, iar în timpul războiului a fost aruncată în aer. În locul acestei case astăzi găsim un bloc cu 5 etaje, construit în perioada sovietică. Victor Bocancea a fost reabilitat în 1989.

Proiect implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Date de contact:
Victor Popovici  victorpopovici3@gmail.com, info@ultimaadresa.md            telefon: 079280607

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *