Despre proiect

Proiectul ”Ultima Adresă” este o inițiativă a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, și are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor. Dorim să aducem un omagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene pe viitor.

Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul European ”Stolpersteine”, ce are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Pe teritoriul Federației Ruse au fost instalate mai mult de 600 de plăci comemorative în diferite orașe. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
Instalarea primelor plăci ”Ultima Adresă” în Republica Moldova este programată pentru lunile iulie-august 2018.
Plăcile ”Ultima Adresă” au fost elaborate în baza schiței arhitectului rus Alexandr Brodschi, sunt produse din oțel inoxidabil și au mărimea de 11 x 19 cm. Pe placă se înscriu informațiile generale despre victima represiunilor politice.
Inițiativa ”Ultima Adresă” mizează pe implicarea cetățenilor, ce pot contribui prin donații sau pot solicita producerea plăcilor ”Ultima Adresă” pentru persoanele apropiate, victime ale represiunilor staliniste. Costul unei plăci este de 70 dolari SUA, acestea fiind produse în Federația Rusă de către inițiatorii proiectului.

Acest proiect este implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.